Compostering

Er staan 2 x 3 compostbakken in de hoek van de tuin in een half vierkant bij de ingang aan de Zuidkant. We composteren in lagen: groen (alle tuinafval, organisch keukenafval), bruin (klein gemaakt snoeihout en blad) en zwart (oude koemest). Laag voor laag. Op groen of bruin komt steeds een laagje zwarte mest. Onderin ligt houtig materiaal. In elke compostbak staan 1 of 2 schoorstenen (grote palen of stammen) voor de ontluchting en om water te geven in tijd van grote droogte.
Volle bakken worden steeds afgedekt om het proces van rijpen te bevorderen. Open bakken krijgen een bord:  Tuinafval  (hier kun je dus je klein gemaakt tuinafval brengen) of Compost (deze compost is genoeg gerijpt en kun je gebruiken op je eigen kavel).

Werkwijze
Iedereen zorgt voor het klein maken van zijn eigen tuinafval. Maximaal 3-5 cm stukken gooien we rechtstreeks op een compostbak waar het bordje Tuinafval bij staat. Tijdelijk kun je een wachthoop op je eigen kavel maken met tuinafval tot je tijd hebt om alles klein te maken. Sowieso is het fijn als de aarde zoveel mogelijk uit het tuinafval is geschud en dat lukt het beste na indrogen van het materiaal.
De inhoud van compostbakken wordt minimaal 1 x omgezet. Met elkaar zetten we op werkdagen de compost om of rijden we die uit over de kavels van de vruchtgewassen, koolsoorten of bladgroentes. Ook de aardbeien en bessen zijn dol op compost.

Aandachtspunten

  • Er moet vocht bij, met name in de droge periodes. Dit zal door het compostteam worden gedaan of aangegeven (om overbewatering te voorkomen).
  • De stukken die op de composthoop gaan moeten klein: 2 á 3 centimeter. Dus takjes, stronken, alles klein knippen.
  • Als je grote harde stukken hebt (bijvoorbeeld stammen van de spruiten) kan dit mooi als basis onderop een nieuw te maken hoop. Dus graag apart leggen.
  • Geen kweekgras-, zuring- en paardenbloemwortels in de compostbak, die moeten in de zwarte tonnen bij de kraan buiten een paar weken onder water gezet, zonder loof. De gier die dan ontstaan is – dat ruik je wel! – kan wel op de compost gegoten worden inclusief de verteerde wortels.
  • Als een compostbak afgesloten /dicht is (dmv een pallet of planken), gooi er dan ook niks meer op. Er staat een bord “Tuinafval” waar ruimte is. Na elke groene laag graag een laag zwarte mest aanbrengen. Als er even geen ruimte is melden we dat in de app en is er ook geen bordje tuinafval te vinden. Het compostteam zal dan snel actie ondernemen. Leg dan tuinafval even op een hoekje van je kavel of in overleg op het kavel van je buurman/vrouw.
  • Rijpe compost heeft een bord ‘Compost’ en kan worden uitgeschept voor gebruik op je kavel (niet bij Peulvruchten).
De composteringshoek