Bijen

Sinds 6 mei 2019 hebben we 2 bijenvolken op de moestuin. Zij zorgen voor bestuiving en we hopen ook honing te kunnen oogsten. Het is echter de bedoeling dat ze indien mogelijk op eigen voer/kracht gaan overwinteren zonder ze kristalsuiker te voeren, wat regulier is.

Arnold Meulenbelt is de imker, ziet u afwijkende zaken neem dan direct contact met hem op, het telefoonnummer vindt u op de deksels van de bijenkasten en ook op de informatiebordjes.

2022

Helaas bleken de 2 ingewinterde volken het niet gehaald te hebben. Het is nog niet geheel duidelijk waarom. Mogelijk is het broednest te klein geweest waardoor er te weinig bijen waren.
Daarom begin dit jaar op zoek geweest naar nieuwe volken. Via andere imkers heb ik 2 nieuwe volken kunnen bemachtigen. Er zit geen Carnica bloed in maar Buckfast, een ander ras dus. Daar heb ik veel geluk mee gehad omdat er in het land veel sterfte geweest is onder de bijen en dus ook een krapte op de markt. Ik ben met deze twee nieuwe volken al weer lekker bezig, 2 volken staan nu al met 2 honingkamers en er is een Koninginneaflegger gemaakt. Dus er zijn nu 3 volken op de bijenstand. Ook staat er een kleine vangkast voor als er zwermen zouden komen.

Een plaatje van de ‘verkeerde’ kant (we staan doorgaans niet in de aanvliegroute, dit was op een laat moment in de avond).

De bijen zijn in 2021 goed uit de winter gekomen, altijd een fijn moment om waar te nemen. 1 van de volken leek aanvankelijk te zwak, echter bij de laatste inspectie leek het de goede kant op te gaan. Als het mee zit en de dracht blijft goed bij goed vliegweer kan er voor het eerst in het voorjaar van 2 volken honing geoogst worden, erg fijn!

Algemene informatie

De bijen zijn van het Carnica ras, wat bekend staat om z’n vriendelijkheid. Als de imker verder zo veel mogelijk ‘hands off’ blijft, blijven ze over het algemeen ook vriendelijk. Natuurlijk zijn er wel wat zaken die de imker in de gaten wil houden. Zo is het in het voorjaar van belang in de gaten te houden of de bijen zogenaamde zwermdrift gaan ontwikkelen. Onder omstandigheden, bijvoorbeeld als het volk te weinig ruimte heeft, gaat het voorbereidingen treffen om te gaan zwermen. Een imker kan dat zien aan aangezette Koninginnendoppen en als een voorloper daarvan speeldoppen. Dat zijn cellen waarin een nieuwe Koningin kan groeien. En er kan natuurlijk maar 1 de baas zijn. De helft van het volk gaat dan, wanneer niet ingegrepen wordt, op stap en zwermen. Dan gaan de bijen op zoek naar een nieuwe verblijfplaats. Als tussenstation hangen ze dan aan bijvoorbeeld een boom of een dakgoot, terwijl verkenners op zoek gaan naar een nieuwe nestplaats.

Wat de imker ook in de gaten houdt is de zogenaamde dracht. Welke bloemen bloeien wanneer en halen de bijen daar ook nektar en stuifmeel van? Dit houdt de imker netjes bij zodat ie weet wat er te halen is en wanneer er een gat zit in beschikbaarheid van voedsel. In die periode moet er natuurlijk geen honing worden afgenomen, dat hebben ze dan hard zelf nodig.

Dit artikel zal regelmatig worden aangevuld met lezenswaardige informatie.